BengtSchalin.jpg

BENGT SCHALIN (1889–1982)

Växtexperimenterare och främjare av Helsingfors växtskönhet

Österbottniskfödde Bengt Schalin blev färdig trädgårdsarkitekt i Tyskland 1912. Han fungerade som Helsingfors stads trädgårdsmästare 1946-1957 med uppgift att planera parker och ansvara för att de var vackra, gröna och blomstrande. Schalin, som var fäst vid blommor och färger, lyckades väl, för han ansåg att det bör finnas blommande småträd och buskar samt en vacker höstfärgsättning.

Den mångbegåvade Schalin var en ivrig experimenterare, som berikade parkernas artbestånd med utländska prydnadskörsbär (Prunus) och –äppelträd (Malus), buskrosor (Rosa) och parkazaleor (Rhododendron). Som en föregångare inom växtförädlingen korsade han nya artvarianter av liljor (Lilium), alprosor (Rhododendron), prydnadsäppelträd, rosor och olvon (Viburnum), vilka han planterade i Helsingfors.

Det berättas, att Schalin som stadsträdgårdsmästare inte gjorde ritningar, utan skapade parken på ort och ställe. Före han gick till arbetsplatsen valde han ut de växter som skulle avhämtas från plantskolan. Med sitt fenomenala minne kände han varje planta i sin plantskola. Som växtexpert var Schalin mycket noggrann och brukade korrigera då någon använde felaktiga namn på växterna.