Laakeripoppeli - Populus laurifolia
Tsaarinpoppeli - Populus 'Petrowskiana'

Poppelit, Venäjän-tuliaisia Helsingin puistoissa

Helsingin poppelivalikoima lienee Pohjoismaiden monipuolisin: puistoista ja pihoilta laskettiin 1980-luvulla 36 lajia, lajiketta tai risteymää. Poppelirunsaus kertoo Venäjän vaikutuksesta. Tyypillisiä venäläisiä lajeja ovat mm. laakeripoppeli ja tsaarinpoppeli. Alkujaan itäsiperialaisen laakeripoppelin vaalea runko ja erikoinen kulmikas latvus ovat helppoja tunnistaa. Vuosiverso muistuttaa laakeriseppelettä. Tsaarinpoppeli on Venäjällä syntynyt risteymä, majesteettisen suureksi kasvava pystykasvuinen puu. Molemmat ovat käyttökelpoisia puulajeja, jotka eivät tuota paljon juurivesoja ja siemenhahtuvia.

Vanhanaikaisina pidetyt poppelit hupenevat Helsingin puistoissa. Niitä ei ole istutettu juuri lainkaan viime vuosikymmeninä, eikä taimiakaan ole helppo saada. Ylväät poppelit ovat silti osa Helsingin historiallista kaupunkikuvaa, jonka vaalimiseksi niitä tulisi istuttaa vastakin muodeista piittaamatta.

Täysikokoisia laakeripoppeleita kasvaa Hesperianpuistossa Finlandia-talon edustalla, Mäntymäellä, Kaupunginteatterin puistossa ja Kaivopuistossa. Komeita tsaarinpoppeleita on muun muassa Pikkuparlamentinpuistossa ja Uimastadionilla.