KISKONPUISTO (Bengt Schalin 1954)

Tyypillinen 1950-luvun taskupuisto

Ruskeasuon Kiskonpuisto on 1950-luvun helsinkiläisille asuinalueille tyypillinen korttelipuisto, joka on säilynyt Bengt Schalinin Helsinkiin suunnittelemista puistokohteista parhaiten. L:n muotoinen puisto koostuu puutarhamaisesta eteläosasta, leikkiin varatusta puustoisesta pohjoisosasta ja koillisosan hiekkapintaisesta pelikentästä.

Valoisassa eteläosassa on monilajisia puu- ja pensasistutuksia sekä loivasti mutkitteleva liuskekivipolku. Puistoon on istutettu monia Schalinin suosimia lajeja, kuten jalopähkinä (Juglans), koristeomenapuu (Malus) 'Kirjailija', sorvarinpensaita (Euonymus), kotakuusamia (Weigela), nietospensaita (Deutzia), onnenpensaita (Forsythia) ja tuomipihlajia (Amelanchier). Varjostuksen ja kasvien ikääntymisen takia lajisto on vuosien saatossa supistunut.

Kiskonpuistossa näkyvät hyvin Schalinin suunnitelmien ominaispiirteet: kukkivien kasvien runsaus, sommittelun hienovaraisuus sekä paikan ja olosuhteiden ymmärtäminen ja huomioiminen. Tyypillisiä 1950-luvulle olivat pienet, suojaisat, monilajiset puistot tai puistikot, joissa on kukkivia tai muuten värikkäitä yksittäispensaita, pieniä kukkivia puita sekä usein myös kukkaistutuksia. Pääkäytävien lisäksi puistossa tai sen laidalla kaartelee kapea, usein liuskekivipintainen polku, jonka varrella on oleskelualue.