Jalosyreenit - Syringa Vulgaris -ryhmä

Helsingin nimikkokukka – monimuotoisempi kuin luullaan

Pihasyreeni, yksi Suomen vanhimmista koristepensaista, kasvoi Turussa jo 1728, mutta sen leviämisessä Helsingillä on tärkeä osa. Pihasyreeniä oli 1760-luvulla Viaporissa, josta merilinnoitusta rakentaneet sotilaat veivät taimia mukanaan. Syreenejä on istutettu kaikkina aikoina Helsingin puistoihin. Kesäkuun alussa kaupunki tulvii syreeninkukkia – ilmankos pihasyreeni valittiin 1993 Helsingin nimikkokukaksi.

Tavallisesti siniliilasta tai valkoisesta pihasyreenistä on jalostettu jalosyreenejä, joiden kukkien väri ja muoto vaihtelevat. Helsingin vanhoja syreenejä tutkittaessa 2005 löydettiin useita hienoja ja historiallisesti arvokkaita kantoja. Erityisen hurmaava oli Hesperianpuiston ikivanha pensas, jonka liilat, kerrannaiset kukinnot olivat eloisan kirjavat. Harvinaisuus tunnistettiin lajikkeeksi 'Katherine Havemeyer' vuodelta 1922. Kanit järsivät pensaan hengiltä, mutta onneksi se ehdittiin monistaa talteen.

Komeita vanhoja jalosyreenejä kasvaa muun muassa Katajanokanpuistossa, Esplanadilla, Eiranpuistossa ja Annalan huvilapuutarhassa. Herttoniemen ja Stansvikin kartanopuistojen ja Suomenlinnan keskenään samanlaiset pihasyreenit on ilmeisesti istutettu jo 1800-luvulla.