BengtSchalin.jpg

BENGT SCHALIN (1889–1982)

KASVIKOKEILIJA JA HELSINGIN KASVIKAUNEUDEN EDISTÄJÄ

Pohjalaissyntyinen Bengt Schalin valmistui puutarha-arkkitehdiksi Saksassa 1912. Hän toimi Helsingin kaupunginpuutarhurina 1946–1957 tehtävänään suunnitella puistot ja vastata siitä, että ne olivat kauniita, vihreitä ja kukkivia. Siinä kukkiin ja väreihin mieltynyt Schalin onnistuikin, sillä hänen mielestään puistoissa piti olla kukkivia pikkupuita ja pensaita sekä kaunis syysväritys.

Monitaitoinen Schalin oli innokas kokeilija, joka rikastutti puistojen lajivalikoimaa ulkomaisilla koristekirsi­koilla (Prunus) ja –omenapuilla (Malus), pensasruusuilla (Rosa) ja puistoatsaleoilla (Rhododendron). Kasvijalostuksen edelläkävijänä hän risteytti liljoista (Lilium), alppiruusuista (Rhododendron), koristeomenapuista, ruusuista ja heisistä (Viburnum) uusia lajikkeita, joita hän istutti Helsinkiin.

Kerrotaan, että Schalin ei kaupunginpuutarhurina piirtänyt suunnitelmia vaan loi puistonsa paikan päällä. Ennen työmaalle menoa hän nimesi taimistolta haettavat kasvit. Ilmiömäisen muistinsa avulla hän tunsi taimistonsa kasvi kasvilta. Kasviasiantuntijana Schalin oli tarkka ja tapasi korjata, jos kasveista käytettiin vääriä nimiä.