ChristianBohnhof.jpg

CHRISTIAN BOHNHOF (1822–1881)

Plantodlare vid foten av Arkadiabacken

Den tyske Christian Bohnhof, som fått sin utbildning vid de kejserliga trädgårdarna i St. Petersburg, kom till Helsingfors år 1844 för att bli trädgårdsmästare i bryggeriägaren Sinebrychoffs stora privata park. Under vintrarna sålde han blommor som han drivit upp i växthus. År 1849 började han med blomförsäljningsutställningar i kolonialvaruaffärer.

År 1858 hyrde den ambitiöse Bohnhof en handelsträdgård på Arkadiebacken, i trakten av nuvarande Lillparlamentet. Han började producera och sälja prydnadsväxtplantor utöver snittblommor och frön. Bohnhof grundade år 1871 Finlands första blomsterhandlar i Helsingfors och Åbo. Det banbrytande trädgårdsföretagets framgång bröts i och med Bohnhofs död.

Underhålltjänsterna för Helsingfors parker köptes på 1840-60-talen av handelsträdgårdsmästarna, som tydligen mer eller mindre lämnade parkerna åt sitt öde. Hyreskontraktet för Arkadiavillan lär ha innehållit en förpliktelse att sköta om offentliga planteringar. Av det som Bohnhof åstadkom i Helsingfors parker, känner man till enbart de praktfulla blomsterplanteringar han skapade vid Brunnshuset för industriutställningen 1876. Sällsynta arter ur Bohnhofs breda urval av träd- och buskplantor finns fortfarande i Helsingfors gamla parker - kanske någon planta kom från foten av Arkadiabacke