ChristianBohnhof.jpg

CHRISTIAN BOHNHOF (1822–1881)

TAIMISTOVILJELIJÄ ARKADIANMÄEN JUURELLA

Pietarin keisarillisissa puutarhoissa oppinsa saanut saksalainen puutarhuri Christian Bohnhof tuli 1844 Helsinkiin panimonomistaja Sinebrychoffin suuren yksityispuiston puutarhuriksi. Talvisin hän myi kasvihuoneessa kasvattamiaan kukkia. Vuonna 1849 hän aloitti kukkamyyntinäyttelyt siirtomaatavarakaupoissa.

Kunnianhimoinen Bohnhof vuokrasi 1858 Arkadian villatontilla, nykyisen Pikkuparlamentin tienoilla, sijainneen kauppapuutarhan, jossa hän alkoi tuottaa ja myydä leikkokukkien ja siementen lisäksi koristekasvien taimia. Vuonna 1871 Bohnhof perusti Suomen ensimmäiset kukkakaupat Helsinkiin ja Turkuun. Bohnhofin uraauurtavan puutarhayrityksen menestys katkesi hänen kuolemaansa.

Helsingin puistojen ylläpito ostettiin 1840–60-luvuilla kauppapuutarhureilta, joilta puistot ilmeisesti jäivät lähes oman onnensa nojaan. Arkadian villan vuokrasopimukseen lienee sisältynyt velvoite hoitaa julkisia istutuksia. Bohnhofin aikaansaannoksista Helsingin puistoissa ovat kuitenkin tiedossa vain muhkeat kukkaryhmät, jotka hän loi Kaivohuoneen edustalle teollisuusnäyttelyn ajaksi 1876. Bohnhofin taimiston laajan puu- ja pensasvalikoiman harvinaisia lajeja on yhä Helsingin vanhoissa puistoissa – tulikohan jokin taimi Arkadianmäen juurelta?